OM BREDBÅND

De fleste betragter i dag forbindelser via ADSL eller kabel-tv som bredbånd. Efterhånden er adgang til forbindelser baseret på Ethernet, enten via UTP eller optisk fiber ved at være udbredt, og her er der typisk tale om meget højere hastigheder, gerne op til 100 Mbps. Disse hurtige bredbåndsforbindelser giver mulighed for at udnytte forbindelsen til mange flere ting, herunder internetadgang med høj hastighed, bredbånds-tv via set-top boks og telefoni.

OM HASTIGHEDER

Hvilken hastighed er nødvendig?

Er du alene i husstanden og er behovet kun at tjekke e-mail, læse nyheder, browsing eller streaming i lav kvalitet, så kan man nøjes med en 10 Mbit forbindelse. Hvis  i er flere i husstanden og bruger nettet til at streame film og serier, eller spille onlinebaseret computerspil, anbefaler vi en forbindelse på min. 30 Mbit.

Jeg har langsomt internet?

udkantsområder, (Og andre områder) kan det nogen gange være svært, at have et stabilt og hurtigt internet. Det kan skyldes flere ting, som dårlig dækning i området, men bestemt også at kablerne i husstanden er dårlige eller monteret forkert. På flere hjemmesider som blandt andet “YouSee” og “hastighedstest” kan man tjekke sin internet hastighed.

BEGREBER

HVAD ER DATA?

Data eller “mængden af data” er en betegnelse for hvor meget information, du kan downloade og uploade på internettet, og dermed også hvor længe du kan bruge nettet. Du vil typisk  have fri data på internet i husstanden. Det er mere på mobilabonnementer der er begrænsninger. Enkelte udbydere tilbyder dog også nogle lave data-pakker, som samtidigt er billigere end de traditionelle.

MODEM & ROUTER?

Du skal enten bruge et modem eller en router til at få forbindelse til internettet. Et modem er en enhed, der forbinder din computer direkte til internettet – normalt via telefonstikket. Hvis du har flere enheder, der skal på nettet, skal samtidig have en router, som giver flere computere adgang til internettet. Det mest almindelige er en trådløs router, som giver dig trådløst internet.

MEGABIT OG GIGABIT?

Når vi taler internet hastighed på bredbånds abonnementer, får vi farten angivet i Mbit (Megabit), men når vi fx. skal downloade en fil vil denne typisk blive angivet som Mbps (megabit per sekund), som angiver hvor meget data du kan hente ned per sekund. Værdierne er stort set de samme. 1 Gigabit svarer til 1024 MB. (Megabit)